Hjernen er ikke skabt til læsning

At være en god læser og skriver er vigtigt for vores muligheder i livet, men evnen er ikke medfødt. Skriftsproget forbindes af mange med flere barrierer end det talte sprog, og det er der en god grund til. Skriftsprog er unaturligt.

Sprog er en medfødt evne, men det er læsning og stavning ikke

Talesprog opstår spontant hos alle børn uden at de får undervisning i, hvordan man gør. At læse og skrive opstår derimod ikke naturligt.

Skriftsproget er et konstrueret system af koder, der kan erstatte talesproget. Skriftsproget giver os mulighed for at skrive og læse og kommunikere med andre, uden at have brug for at være i samme rum. 

Talesproget opstår af sig selv, men er til gengæld afhængigt af, at den vi taler med, er indenfor kort afstand. Det er lidt upraktisk, så det skrevne sprog sørger for, at mennesker kan kommunikere på afstand.

Vi ikke brug for at være i tid og rum med den, vi kommunikerer med. Du kan jo læse en mail i morgen. Afsenderen er ikke afhængig af, at modtageren er hverken er vågen, parat til dialog eller er i samme rum. Skriftsproget har en evighedsdimension, som vi i dag udnytter helt uden at tænke over det.

Skriftsproget kan skabe problemer

Når det basale talesprog er erhvervet, og barnet begynder i skole, lærer barnet, at sprogets lyde kan repræsenteres ved bogstaver. Det er for de fleste abstrakt i begyndelsen. At opdele sammenhængende tale i enkelte lyde kræver bevidste anstrengelser af barnet og masser af støtte og instruktion fra en professionel underviser.

Det kræver mange år at blive en flydende læser og en god skriver, og ikke alle bliver lige gode til det. 

Et barn, der hurtigt bliver en sikker læser og staver, har ofte et medfødt talent, der giver dem et forspring i den skriftsproglige udvikling. Ligesom andre kan have andre medfødte talenter for andre ting. 

Har du ikke talentet for fodbold, så kan du sagtens lære at spille det alligevel og endda blive rigtig god til det. Det kræver dog vilje og timevis af træning, men det kan godt lykkes. 

Talent eller ej – der er altid en vej

Hvis dit talent ligger et andet sted end for skriftsprog, betyder det, at du skal arbejde mere eller smartere for at opnå samme resultater, som de, der har et medfødt talent.

Er du ordblind, betyder det blot, at du har særlige udfordringer med skriftsproget. Du taler som alle andre, fordi talesproget er naturligt, men du kæmper med det skrevne sprog, fordi det er et unaturligt system, som ikke alle har fået talentet til at lære nemt.

Vi ved, hvor centralt skriftsproget er for vores muligheder i samfundet. Vi kan ikke klare os godt i dag, hvis vi ikke har lært at læse og skrive godt. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på dit barns læseudvikling og reagere, hvis noget ser ud til at være særligt udfordrende.

Men hvad så med den, der har ordblindhed?

Er dit barn testet ordblind, så er det ikke i sig selv en forhindring i at blive en deltagende, vidende og uddannet voksen. 

Den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen er ordblind. Det har ikke forhindret ham i at have indflydelse eller blive, hvad han ønskede sig i en verden af skrift.

Nøglen til at låse skriftsproget op kan være mangeartet. De fleste ordblinde har særligt stærke digitale strategier, der kompenserer for det manglende talent. 

Alle kan lære at læse og skrive – ikke alle lige let eller lige hurtigt eller på samme måde, men alle har en nøgle.

2 personer anbefaler dette

Har du en kommentar til dette?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *